Rityta 1

Liner / poolduk

Liner / poolduk

Linern ger poolen dess utseende

Förutom formen och omgivningen så är det poolduken som ger poolen dess speciella utseende. Med olika färger och mönster får samma pool helt olika utseende, så var noga med ditt val av liner. Den vanligaste färgen är blå, men vågar du välja något annat så kan du få en pool som skiljer sig från grannens.

En liner eller poolduk monteras inuti poolen och som fungerar som ett tätskikt. Det finns liners som är förtillverkade för att pass till poolen, i standardmått när du köper en ny pool eller måttanpassade om du väljer att bygga din pool med egna mått och egen utformning. Det finns också de liners som svetsat på plats.

Kvalitén på pooldukar skiljer sig stort från de enklaste och billigaste på 0,2 mm till de som svetsas på plats som kan vara upp till 1,6 mm.

Räkna på din liner

Vill du anpassa din poolliner till din specifika pool?

Använd vår poolliner konfigurator för att få en prisoffert på din blivande liner.

Glöm inte bottenskyddsmattan

Du kommer väl ihåg bottenskyddsmattan till din pool? Bottenskyddsmattan skydder linern från att gå sönder på oönskade ojämnheter i botten, samt ger botten ett mjukare, skönare underlag att gå på i poolen.

Nedan finns ni också tillbehör, så som linerlister och fleecematta.

Hur tar jag hand om min liner?

Det är viktigt att sköta om sin pool på rätt sätt och se till att den rengörs regelbundet, både vattnet och själva poolduken. Om duken av någon anledning skulle få ett mindre hål eller reva kan du laga detta med ett särskilt reparations kit.

Även fast poolliners är tillverkade för att sitta i pooler så är de känsliga för kemikalierna som man använder. Det är viktigt för att ha rätt värden för att inte hållbarheten på duken ska försämras eller att den bleks. Klor får aldrig tillsättas direkt i poolen utan att först lösas upp eller läggas i en doseringsflottör.

Linern är också känslig för höga temperaturer. De vanliga poolduk har en maxtemperatur på +28 grader. Vi har även en linerserie med namnet Protect 33 som tål upp till +33 grader utan att form, färg eller hållbarhet påverkas.

Poolliner, Ø 350, H120 cm, 0,4 mm, hängprofil
Poolliner, Ø 350, H120 cm, 0,4 mm, hängprofil

Olika liner till stålväggspooler

Om man beställer en lös liner till sin stålväggspool är det viktigt att man beställer rätt modell. Vi har tre olika varianter att välja mellan.

En liner av överlappsmodell har ingen markering för kanten utan hängs över poolkanten och kläms fast med en list anpassad till poolen och denna typ av liner. Listen heter Q1 om även denna behöver beställas. Linern är 0,2-03 mm tjock.

En liner med hängprofil har en lite tjockare vikt kant högst upp på linern som också hängs över poolkanten. Även denna kläms fast med samma typ av list som överlappsmodellen (list Q1). Denna liner är 0,4 mm tjock.

På de Exklusiva stålväggspoolerna sitter en list som kallas Q4 och som man använder en liner för snäpp-in-lister. Som bilden visar så har den en liten hake högst upp som sticks in i listen och sedan kläms fast med en vit klämlist.