En ung pojke badande i en pool

Ny miljöstandard för pooler EN 17645

Med miljöstandarden EN 17645 som din guide kan du säkerställa att din pool är inte bara en plats för avkoppling och nöje, utan också en miljövänlig investering. Tanken med standarden är att ju mer information man har desto mer medvetna val kan man göra. Standarden definierar testmetoder och uträkningar för att klassificera varje produkt på en skala från A till F. Information tas fram och presenteras på samma sätt så att köpare har möjlighet att jämföra flera lösningar och därmed göra smarta miljöval.

Standarden EN 17645 handlar om att göra privata pooler mer miljövänliga syftar till att främja hållbar utveckling. Den gäller permanent installerade utomhuspooler i hemmiljö och dess utrustning. Den togs fram för ett par år sedan men först i år, 2024, börjar den gälla på allvar och många företag i branschen miljömärker sina produkter. Vi på CF Group har varit med att ta fram standarden och de flesta av våra produkter har vi redan hunnit klassificera.

De delar som ingår i standarden är poolstommar, cirkulationspumpar, rörsystem, vattenbehandlingssystem och belysning. Klassificeringen graderas mellan A-F, där A är det mest miljövänliga. Man redovisar olika komponenterna (poolstomme, cirkulationspump, rörsystem, vattenvårdssystem och belysning) var för sig och även tillsammans för hela poolen. Utöver det redovisar man även pooltäckningen och värmesystemet individuellt.

Poolstommen

Poolstomme klass A enligt standard 17645

Poolstommens klassificering är avgörande för hur bra poolen håller värme. Ju lägre klassificering desto sämre isolering och värmen försvinner snabbare genom stommen. Genom att välja en pool med en hög klassificering för poolstommen kan du njuta av varma bad även när det är svalt ute utan att kostnaderna för uppvärmning skjuter i höjden.
Våra CF Block-pooler har bästa isolering för optimal värmebehållning och får en A-klassificering.


Cirkulationspumpen

Klassificeringen för cirkulationspumpar räknar man fram beroende på pumpens verkningsgrad som tar hänsyn till flöde, lyfthöjd och elförbrukning. För pumpar med variabel hastighet räknas klassningen fram på 3 punkter, när pumpen går 100 %, 75 % och 50%.

Man redovisar även elförbrukning i watt, i aktivt resp stand-by läge. Ljudnivån redovisar man i decibel. Den gröna symbolen för förnybar energi visar om strömförsörjningen sker med, eller kan ske med förnybar energi, t.ex. solceller.


Rörsystemet

Klassificeringen för rörsystemet räknas ut genom flödeshastighet och tar främst hänsyn till storleken på rören. Bäst värde ger ett lagom flöde. Med för hög hastighet pressar pumpen vattnet genom filtret medan en för låg hastighet ger för dålig cirkulation.

Längden på rören/cirkulationssystemet och antal böjar och svängar tar standarden ingen hänsyn till i standarden eftersom man då inte kan räkna ut klassificeringen i förväg. Även om det påverkar cirkulationen.


Vattenvårdssystem

Hur man sköter om vattnet i sin pool är en viktig faktor. Genom ett finurligt poängssystem räknar man ut klassificering beroende på vilken sätt man planerar att sköta sin pool. Dvs vilken utrustning man har till sin pool.

Elförbrukning i aktivt resp stand-by läge och förnybar energi redovisar man separat.en gröna symbolen för förnybar energi visar om strömförsörjningen sker med, eller kan ske med förnybar energi, t.ex. solceller.


Belysning

För belysning är klassningen densamma som vanliga EU standarden ”energimärkning för ljuskällor” med energiklass, energianvändning för 1000 timmar (motsv ca 2h 45 min/dag i ett år). Standarden gäller för poolbelysning som är installerad i en pool, i eller ovanför vattnet. Den gäller även för belysning som skapar ljuseffekter för dekoration eller funktionsbelysning t.ex. vid trappsteg eller poolkanten.
Elförbrukning i aktivt resp stand-by läge och förnybar energi redovisar man separat. Den gröna symbolen för förnybar energi visar om strömförsörjningen sker med, eller kan ske med förnybar energi, t.ex. solceller.


Uppvärmningssystem

Uppvärmningssystemet är en av de saker som påverkar energiåtgången mest. Det redovisar man därför separat och räknar inte med när man summerar poolens klassificering. Man bedömer det baserat på den säsongsbetonade prestandakoefficienten (SCOP) under användningsperioden från 1 maj till 30 september.
De uppvärmningssystem som standarden tar med är luft-till-vattenvärmepumpar, solpaneler, el-patroner och värmepannor.
Energireduktionen redovisar man i procent, medan elförbrukningen redovisas i watt. Elförbrukning i aktivt resp stand-by läge och förnybar energi redovisar man separat. Den gröna symbolen för förnybar energi visar om strömförsörjningen sker med, eller kan ske med förnybar energi, t.ex. solceller. Ljudnivån påverkar också och den redovisar man därför.


Poolskydd

Poolskyddet är den andra viktigaste faktorn när det gäller att hålla ned energiåtgången. Att du täcker din pool när den inte används ger även många andra fördelar som att minska avdunstningen, minska skräp som kommer ner i poolen och framförallt att få den barnsäker. Beräkningen utgår från den naturliga värmebalansen hos ett skydd. Man räknar ut hur mycket solvärme skyddet fångar upp, subtraherar värmen som går förlorad genom skyddet och den som går förlorad genom avdunstning.

Logga in

Har du inget konto?

Skicka en inloggningsförfrågan till oss så återkommer vi med inloggningsuppgifter.

Obs. För att vara behörig till ett konto hos oss krävs det att du är återförsäljare. Kontakta oss för mer information.

nyhetsbrev

I CF nyhetsbrev meddelar vi dig främst om nyheter och trender, men vi ger även tips, råd och information. Informationen består utav info om våra produkter, varumärken, kampanjer och annat aktuellt.