Lär barnen simma i egen pool

Att ha egen pool är perfekt för att lära barnen simma. Men hur gör man? Följ simtränarnas guide för bästa sätt att lära barnen simma i egen pool.

  • Vattenvana. Se till att barnen är vana att vara i vatten är det första och kanske viktigaste steget. När de vågar släppa kanten på bassängen och helst doppa huvudet är dags att börja simundervisningen.
  • Ligg ner i vattnet. Om barnen inte vågar ligga ner i vattnet blir det förstås svårt att lära sig simma. Börja med att ligga på mage med simdyna, simpuffar eller att de håller i en flytplatta. Nästa steg är att träna på att ligga på rygg.
  • Börja med bentag. Börja med att öva bentag på land. Böj, vinkla, ihop. När barnen har förstått hur de ska göra så fortsätt i vattnet. Håll i kanten med raka armar och raka ben, med simdyna och puffar på och öva bentag tills det ser bra ut.
  • Släpp kanten. När bentagen ser bra ut, använd en flytplatta, håll i med raka armar och kör bentag fram och tillbaka över bassängen. Ha kvar simdyna och puffar på.
  • Öva armtag. Visa hur barnen ska göra armtag, när de har förstått så testa att simma med armtag och bentag. Fortsätt med simdyna och armpuffar på tills det funkar bra. Då kan man testa att ta bort simdynan och endast ha armpuffar.
  • Simma utan flythjälp. När både ben- och armtagen ser bra ut kan man testa att ta bort även armpuffarna. Känns det läskigt så prova med att dra ner puffarna till handlederna.
  • Simma längre. Ta bort all flythjälp och försök få barnen att ta två simtag och sedan sätta ner fötterna på botten. Sedan tre simtag, stanna och sätt ner fötterna på botten. Sedan fyra … och så vidare.
  • Fortsätt träna. Även när barnet kan simma är det viktigt att fortsätta träna simningen.

Tips!

Motoriken är viktig. Om barnen är så små att de har svårt att få ihop motoriken med både ben- och armtag blir det svårt. Då kan det vara bättre att vänta med simträning tills de blir lite äldre. Fortsätt med att ge barnet vattenvana och doppa huvudet under vatten, det är en bra grund för att lära barn simma.

Lycka till!

Logga in

nyhetsbrev

I CF nyhetsbrev meddelar vi dig främst om nyheter och trender, men vi ger även tips, råd och information. Informationen består utav info om våra produkter, varumärken, kampanjer och annat aktuellt.