Dammfilter för klart och rent dammvatten

Har du en damm och har fått nog av irriterande alger och grumligt vatten? Då är det dags att se över att du har ett dammfilter som passar dina och din damms behov för att alltid ha ett klart och rent dammvatten. Filter och pump är båda viktiga för att få en fungerande cirkulation och rent i din trädgårdsdamm. Pumpen transporterar vattnet till filtret, där det rengörs. Dammfiltersystemet garanterar rent och klart vatten i din damm. Det finns flera olika dammfiltersystem – undervattensfilter, tryckfilter och gravitationsfilter. Varje damm har sina egna behov och med information och kunskap är det lätt att göra rätt. Med ett korrekt placerat och korrekt använt dammfiltersystem har du inte bara en ren och frisk damm, du sparar också tid och pengar.
Alla våra dammfilterset är utrustade med UVC-renare. Det ultravioletta ljuset steriliserar vattnet som passerar igenom filtret och minskar de flytande algerna i vattnet (grönt grumligt dammvatten). Välj filtertyp beroende på dammens storlek och användning. Det finns olika typer och storlekar tillgängliga, som naturligtvis också kan kombineras med varandra, t.ex. efter utbyggnad av ett dammsystem.
Här hittar du våra olika dammfilter.

Undervattensfilter

Undervattensfilter passar för mindre dammar, både formgjutna och egenbyggda. Bäst fungerar det om man har få eller inga fiskar alls i dammen. Alla modeller har en koppling för att kunna ansluta t.ex. en dammfigur. Placera undervattensfilter i botten av dammen där det blir i stort sett osynligt.

Tryckfilter

Tryckfilter är särskilt lämpliga för små och medelstora trädgårdsdammar. Fungerar bra till dammar med mindre eller medelstora fiskbestånd. I våra tryckfilter set ingår både en pump som passar i storlek till filtret och en integrerad UVC-enhet.
De har ett snabbrengöringssystem där filtret rengörs mycket snabbt och enkelt med hjälp av den vev som bearbetar filtersvamparna så att de trycks ihop och rengörs. På grund av sin design kan de grävas ner till 80 % och därmed döljas.
Tryckfilter är perfekt för vattendrag, bäckar och vattenfall. Led vattnet till vattenvfallet eller den plats där bäcken ska starta med hjälp av en slangledning.

Gravitationsfilter

Gravitationsfilter lämpar sig sidan för medelstora till stora trädgårdsdammar och även dammar med större fiskbestånd.
Beroende på modell har de flera kammare där vattnet passerar genom filterstegen långsamt och utan tryck. UVC-enheten som ingår i setet är monterad på filterinloppet.
Filterpumpen som krävs för kontinuerlig drift ingår i setet och pumpar med låg strömförbrukning även in grova smutspartiklar i dammfiltret.

Spana in våra filmer om våra olika dammfilter för att lära dig mer.

Placering av dammfiltersystemet och dammfilterpumpen

Det är viktigt att ha cirkulation genom hela dammen för att vattnet ska hållas rent och fräscht. Vatten som är i rörelse håller sig rent och friskt till skillnad mot stillastående vatten som snabbt blir till en grön sörja. Tänk på hur bäckens vatten ser ut i jämförelse med pöl med gammalt vatten. Därför måste pumpen och vattenreturflödet från dammfiltret tillbaka in i dammen placeras på ett sådant sätt att hela dammens innehåll passeras, d.v.s. långt ifrån varandra. Misstaget görs ofta att pumpen placeras alltför nära dammfiltret. Då filtreras, rengörs och syresätts bara en del av dammens vatten, medan resten av dammens vatten förblir orört, ofiltrerat och osyrefritt.
Obs! Den strömförande UVC-dammrenaren måste placeras minst 2 m från dammbanken av säkerhetsskäl.

När ska dammfiltret vara igång?

Rätt tidpunkt att starta igång ditt filtersystem på våren beror på vädret. Vanligtvis är det lagom att starta igång filtersystemet under de första varma dagarna i april och stänga av det i oktober.
Låt alltid dammfiltret vara igång dygnet runt, eftersom miljontals hjälpsamma bakterier arbetar i svamparna och substraten och de behöver ständigt syre för att kunna göra sitt jobb. Undvik timers och avbrott längre än 60 minuter. Om filtret stängs av saknas det nödvändiga syret. Inom några timmar dör bakterier och nedbrytningsprocessen avbryts. När man slår på dammfiltret igen spolas död biomassa ut i dammen.

Så låt alltid filtret vara i drift. Rengör (töm och spola rent) filtret efter ett längre stopp innan du sätter det på igen.
Medan dammfilterpumpen måste vara igång kontinuerligt, kan UVC-renaren köras med timer några timmar per dygn beroende på vattnets grumlighet eller stängas av när vattnet är klart och fräscht.

Välj rätt dammfilter för klart och rent dammvatten och njut av din trädgårdsdamm!

Logga in

nyhetsbrev

I CF nyhetsbrev meddelar vi dig främst om nyheter och trender, men vi ger även tips, råd och information. Informationen består utav info om våra produkter, varumärken, kampanjer och annat aktuellt.